Не съдете хората, които опитват и не успяват. Съдете само онези, които не успяват да опитат.
Новини
Вицове
Форум
Снимки
Приятели
Категории

Всички - 1716
Софтуер - 384
Любопитно - 230
Забава - 184
Други - 125
Булгаристан - 92
Игри - 76
Хардуер - 72
Интернет - 67
България - 53
Сигурност - 44
По света и у нас - 41
Музика - 41
Linux - 40
Програмиране - 38
Аванта - 38
Филми - 33
Хитринки - 31
Windows - 29
Куриози - 19
Вируси - 18
Къси разкази - 13
Романтика - 10
Драйвери - 10
Фото - 9
Телефони - 7
Статии - 6
Телевизия - 5
Финанси - 1
Новини

Любопитно >> 19.06.2013г. - 11:54ч. >> Vesterland | Коментари (1) | Shortcut

В Ниш – на гости на КалчаВ менюто на всеки уважаващ себе си ресторант в Ниш неизменно ще откриете наличието на „шопска салата“. Това е същата тая шопска салата, която ни е добре позната – домати, краставици, печена чушка, лук и много сиренце.

Причината не е, че нишчани са прескачали оградата и са откраднали кулинарните специалитети на съседите, а по-прозаична – самите те са шопи.
В момента Ниш е третият най-голям град в Сърбия, след Белград и Нови Сад. И в последните десетилетия миграциите поразшириха населението и етносите му. Но духът на шопите се усеща.

Усетил го е и Стеван Сремац, известният сръбски писател, който макар и пришълец е уловил по невероятен начин духа и бита на местните.

Сремац прекарва в Ниш 13 години и именно местните герои вдъхновяват едно от най-известните му произведения – „Празникът на Ивко“ („Ивкова слава“, на сръбски). Впрочем думата „слава“ няма директен еквивалент в българския. Слава е ден в който всеки сърбин почита своя личен светец.
Ивко е местен жител, у който отсяда Калча. Последният е изключително колоритен местен герой, ловджия и почитател на силната домашна сливовица. По анекдотичната си дълбочина той може напълно да съперничи на Швейк на Хашек.

Калча остава у Ивко три дни, яде, пие и разказва ловджийските си приключения, които често са измислени или поне силно преувеличени.
Признателните нишчани се отблагодариха на Сремац преди няколко дни, като увековечиха автора и неговия герой в бронзови скулптури. Седнали около маса, в края на знаменитата някога занаятчийска улица – Казанджийското сокаче, Сремац и Калча са изобразени в задушевен разговор, в който измисленият герой вероятно разказва на автора си поредната увлекателна небивалица, под зоркия и критичен поглед на верното си куче Чапа.


Любопитно >> 11.01.2013г. - 22:50ч. >> Atakmim | Коментари (0) | Shortcut

Що е то "винтидж"?

Винтиджът е термин, който води своя произход от виното. Добрите винари ще ви кажат, че това са плодовете, набрани от една реколта, преработени във вино и отлежали, но винаги носещи белега на конкретна година.


Винтиджът пази в себе си усещането за сорт, за отрязък от време, за уникалност и неповторимост. Затова навлиза във всяка част от бита ни. В дома, в интериора, в екстериора, в градината, в бара, в хобито, в модата.


Във всяка една от тези насоки има спорове и вариации по въпроса кое е винтидж. Но ако трябва да постигнем консенсус, ще кажем, че винтиджът са стари дрехи, предмети, сбирки, датиращи от 1920-те до 1980-те. Всичко преди това обикновено се класифицира като антично, всичко след това, като съвременно или модерно.


Страстта към винтидж модата набира огромна популярност в последните години. Ако трябва да търсим отговора на подсъзнателно ниво  - причините са ясни. Всички ние си спомняме колко красиви, здрави, трайни бяха предметите от нашето детство. И не е само носталгия. Понякога този предмет наистина е класика, с оригиналната си изработка или с простата, екологична и устойчива материя от която е направен.


Винтиджът не е само декор на пространството, което обитаваме, той носи дух. Онзи дух, който искаме да запазим от миналато, от най-хубавите си години.


В последните години винтиджът започва да се превръща и в индустрия. Само преди десетилетие бе трудно да намерите на едно място любими винтидж вещи, освен на места, като Jumble and Pearls vintage sale в лондонския Айлингтън, или на Frock Me vintage fashion fair в Челси. Сега интернет направи така, че светът е на ръка разстояние. Можете да намерите любимите си вещи в разновидности и изработки за каквито само сте мечтали, от всяко кътче на света.


За някои винтиджът е начин на живот – ще ги видите по улицата в разкроена пола от 60-те години, на високи, но дебели токчета и чорапи с ръб. За други това е колекционерска страст – те пазят ревниво редките си, изящни статуетки, или класическите грамофони с фуния.


За трети, винтидж колекцията им е инвестиция. При целия финансов хаос около нас, осезаемата, материална стойност на класическите стари вещи ги прави твърд актив, в който дори можете да инвестирате парите си, за да спасите стойността им от централни банкери и политици – прахосници.


За тези, които колекционират, или инвестират в такива вещи има няколко неща, което ги прави ценни. Колко са редки, кой е майсторът или марката, как е запазен предметът.


Винтидж вещите могат да са употребявани, но може и да не са докоснати. И в двата случая те може да имат своята стойност за купувача. Хубавото на винтидж модата е, че тя не е масова мода.


Независимо дали дизайнът на дома Ви клони към винтидж, шаби шик или котидж стил, или е семпъл и съвременен, винаги има място за няколко или поне един аксесоар, който препраща към миналото и създава неповторим уют.


Източник >> vintagework.com/passion-vintage-nostalgia-lot-more
Любопитно >> 09.10.2009г. - 12:17ч. >> Atakmim | Коментари (1) | Shortcut

Facebooк Lite - олекотената версия на Facebook

От известно време използвам Facebooк, нещо което започва да се превръща в мания и едва ли не задължително за всеки уважаващ себе си интернет потребител :)

Честно казано влизам в тази социална мрежа единствено заради някоя игра и да видя някой дали не е пуснал някоя снимка. Проблема е че има и много "шум", като се започне от някакви ултра тъпи тестове, разни каузи и приложения. В повечето случаи си залят от чист и неподправен спам, но това си е за друга тема ...

Пробвам в последно време Facebooк Lite, наистина бързо се зарежда и много от нещата които не гледам са премахнати, но я няма лентата за навигация долу, нещо което аз използвам. Предполагам за в бъдеще ще може да се добави от някоя настройка.


Любопитно >> 05.03.2009г. - 11:25ч. >> Atakmim | Коментари (3) | Shortcut

Иглу

С гордост представям първото успешно построено иглу от мен, Иво и Биджо :)Оператор Росен, участници в клипа са Ели, Марти, Стан, Иво, Биджо и аз :)
Любопитно >> 12.01.2009г. - 11:46ч. >> Atakmim | Коментари (3) | Shortcut

Суши по български

Снощи у Здравко се захванахме да правим суши. Отначало си мислех, че философията е голяма и т.н., но се оказа, че всъщност не е така. Направата на суши освен, че е доста забавна задача, е много вкусна храна(стига да харесвате морският привкус) с добър естетически вид.

Необходими продукти:
- ориз за суши(има в Кауфланд), мисля че и с "обикновен" ориз, резултата ще е същият;
- водорасли Нори(има в CBA);
- сьомга, скариди, миди, каквито си харесате морски деликатеси;
- моркови, краставици, маслини, и тук списъка може да се допълни;
- соев сос.

Заготовка на продуктите:
- Сварява се ориза както е указано на опаковката;
- Сваряват се сьомгата и скаридите(може и да се мариноват);
- Зеленчукът се режи на лентички(жулиени).

Приготвяне:
- Взема се един лист от водораслите(квадратно парче е, около 15х15см), и се намазва с ориз с дебелина около 0,5-1см, като се оставя 2см ненамазана част, която ще служи за "залепване" на сушито;
- Точно в средата се реди плънката, рибата и от двете и страни малко от зеленчуците, по цялата дължина;
- След това се завива плътно в посока към лентата, която се оставя за слепването;
- Режи се през 2см(поне ние така правихме).

Похапване:
- В малка купичка се изсипва малко соев сос, сушито се топи от двете страни докато поеме и хоп цялото в устата :)

Ето го и резултатът:

Суши

Суши


Та на това му се казва суши по български, сигурен съм че много от технологиите не са спазени, ама на кого му пука, а? :)


Любопитно >> 06.02.2008г. - 12:28ч. >> Atakmim | Коментари (10) | Shortcut

12 = 13 ?

12 = 13


Източник >> idiotite.com

Любопитно >> 11.12.2007г. - 12:41ч. >> Atakmim | Коментари (5) | Shortcut

Как законно да си намаля данъците?

Ако искате да си намалите данъците, предлагаме Ви не трикове, а напълно законни начини да ползвате данъчни облекчения. Можете да направите дарение, да изберете да внасяте лични вноски за доброволно пенсионно или здравно осигуряване. Съществува вариант и да си закупите осигурителен стаж. Можете да си направите, например, и застраховка “Живот” и рента”. Ако имате дете, можете да се възползвате от семейното подоходно облагане, като е необходимо да отговаряте на определени условия.

Ето линк към файла

<< По-нови По-стари >>

ТърсенеПоследни събития

Виц         (26.01-13:56ч.)
Виц         (18.01-13:29ч.)
Виц         (17.01-00:32ч.)
• Новина    (07.11-11:44ч.)
Виц         (30.09-18:21ч.)
Коментар (19.08-12:42ч.)
Виц         (11.07-18:27ч.)
• Новина    (19.06-11:54ч.)
Коментар (04.06-22:51ч.)
• Новина    (11.01-22:50ч.)


посещения: 3834871 | онлайн: 38 | sms: 16847 | уникални днес: 58 | импресии днес: 210 Реализация Милен Василев © 2002
Играй онлайн Sokoban