Не съдете хората, които опитват и не успяват. Съдете само онези, които не успяват да опитат.
Новини
Вицове
Форум
Снимки
Приятели
Категории

Всички - 1716
Софтуер - 384
Любопитно - 230
Забава - 184
Други - 125
Булгаристан - 92
Игри - 76
Хардуер - 72
Интернет - 67
България - 53
Сигурност - 44
По света и у нас - 41
Музика - 41
Linux - 40
Програмиране - 38
Аванта - 38
Филми - 33
Хитринки - 31
Windows - 29
Куриози - 19
Вируси - 18
Къси разкази - 13
Романтика - 10
Драйвери - 10
Фото - 9
Телефони - 7
Статии - 6
Телевизия - 5
Финанси - 1
Новини

Игри >> 25.10.2005г. - 11:59ч. >> Rusenec | Коментари (4) | Shortcut

Quake 4

Здравейте.
Не може да се каже, че пиша често тук, но Атакмим ме “нави” да напиша едно ревю за Quake 4. Не съм журналист, така че, моля да ме извините за евентуално не съвсем сочния израз на моите впечатления от играта или използването на някои по-специфични термини. По скоро ще се опитам да представя това, което ми хареса и това, което не ми хареса, от гледната точка на геймър и неизбежно на девелопер.
Вчера имах удоволствието да “превъртя” Quake 4 след доста интензивна игра през почивните дни. Дали това бе загубено време? Съвсем не. Накратко – това е една от най-добрите игри, които съм играл някога. А сега надълго.

Графика, арт, дизайн.

Безспорно това беше, което мен като програмист и човек заниващ се с писане на игри и 3Д графика ме впечатли изключително много. Няма да навлизам в техническите детайли, за да не става отегчително, а по-скоро ще наблегна на атмосферата, която създава визията на Quake 4. Чудовищно! Всеки детайл в играта е изпипан толкова внимателно, че създава една обща атмосфера, типична още за Доом 3, но подобрена тук. Тъмниците от Доом 3 ги няма и въпреки че пак има затъмнени места, сега вече са доста по-малко и не толкова непрогледно тъмни. Драматизма на осветлението примесено с отблясъци е изключителен. От ИД са свършили невероятна работа пресъздавайките една тежка, техно-фантастична атмосфера с невероятен материализъм. Играта със светлосенки, съчетана с усещането за материалност във всеки детайл, благодарение на добре подбраните текстури, динамични светлини и майсторският normal mapping (е не може без малко :) ), прехвърлят играещия в атмосфера, в която не може да попадне с никоя друга игра. Играта е доста кървава и подтискаща на моменти, често си задавах въпроса – “какви болни гениални мозъци са измисляли тези неща”. Има доста брутални и кървави сцени, които допълнително подсилват цялостното излъчване на играта. Специалните ефекти са много красиви и има с някои оригинални идеи. Един пример е, когато бъдете ударен силно от противник, картината се размазва, раздвоява и леко почервенява, в същото време звука заглъхва и наистина се получава много близко до усещането все едно са ви праснали с тъп предмет по главата и за миг се изключвате от света около вас.
В играта има вътрешни и външни сцени, външните сцени не са толкова впечатляващи. Достатъчно добри са, но като прелест не могат да се сравнят с това, което е във Фар Край например или Халф Лайф 2. Това е така и поради факта, че играта се развива на планета без почти никакъв живот, няма растителност, само камънаци и голи скали. Общо взето нищо впечатляващо – нормалното за една добра игра. Вътрешните сцени обаче, са това, което ме накара да се замисля дали не са наели строителни инженери, които са проектирали заводи. Огромното разнообразие от устройства, тунели, канализации, тръби, стаи, лаборатории, генератори, конвейри и всякаква друга машинария, навързана в неоспорима логика просто може да завърти ума на играещия. Може би най-силният момент на визията на играта е изключително добре подбраните текстури, като цвят, сенките и осветлението. Тези елементи придават силнен драматизъм във визията на Quake 4, който я прави красива игра.
Дотук изтъкнах само положителни страни от визията на играта, но тя има и някои отрицателни, които ми направиха впечатление.
Не знам защо, но хората от ИД продължават да ползват за 3Д модели на хора такива, на които главите им са ръбати, това за мен, на фона на всичко друго е просто нелогично и доста тъпо на моменти. Лицата на героите са доста еднообразни и гледат малко “странно” да не кажа неестествено. На моменти липсват ХДР пост процес ефектите и ХДР осветлението, което за игра от този ранг би могло да се отчете като минус. Общо взето това са нещата, които не ми харесаха във визуално отношение в играта.
За визията на играта мога да изпиша много страници, но те биха били все повече в технически аспект, а и една игра не е само визия.

Геймплей.

Колкото и красива да е една игра, без да има какво всъщност да и се играе тя се превръща в технологично демо. При Quake 4 хората от ИД са поправили една грешка, която я имаше в Доом 3 – липсата на стабилен сюжет, Quake 4 има доста по-интересн сюжет и по-голямо разнообразие. Като класически шутър Quake 4 не би могъл да направи революция в геймплей, но наличието на сюжет, различни мисии, ходенето в групи с хора от твоя екип, които ти помагат и ползването на различни превозни средства и бойни единици, прави играта напълно завършена, с цел и “тръпка”.
Действието се развива някъде в далечното бъдеще, в което Земята води война с чужда цивилизация (много наподобяваща Борг от Стар Трек). Вие играете ролята на новак пехотинец, който от новобранец, на който никой не вярва, се превръщате в единствената и последна надежда за нанасяне на съкрушителен удар срещу Строг (името на чуждата цивилизация). За да стигнете докрая преминавате през доста мисии, солидна порция кървища и разчленени човешки същества, вяшият герой също се прощава с някои от крайниците си и се сдобива с нови, за да се стигне до крайната битка...
В мисиите често сте придружавани от други пехотинци, които вършат наистина доста работа, бият се доста ефикасно, могат да ви лекуват и да поправят бронята ви, както и да умират покрай вас. В някои от мисиите се качвате в танк, вагон с картечница или всъдеходен робот който стреля с нещо подобно на плазмени заряди и картечница...Целта разбира се е да потрошите всичко що е враг. Ще се биете с всякакви гадини – самите строг, които са някакви изруди, полукиборги-полухора, които са изкуствено произведени от строг, летящи машини, огромни паяци стрелящи с ракети и картечници и всякаква друга сган, която иска да ви очисти. В играта също така има 3-4 (не помня точно) големи “bosses”, някои от които са труднички. В играта вас ви стрелят с това, с което и вие ги стреляте. Има 10 оръжия от простия енергиен (няма го вече стария пистолет с патрони) пистолет до dark-matter weapon, което напомня за доброто старо BFG. Разбира се, колкото и мощни и красиво изглеждащи да са повечето оръжия, за стар думаджия като мен върховното удоволствие беше да навра вярната пушка в мутрата на поредната гадина и да и пръсна мозъка от упор :). Това обаче не става винаги като се има предвид че някои от противниците са доста бронирани (някои дори носят енергиен щит), слагат много здраво и на всичкото отгоре аз играх играта на предпоследна сложност. Не само това, а и от ИД са подобрили интелекта им значително. Тук не се биете срещу безмозъчните адски твари от ада на Доом 3, а срещу интелигентна чужда цивилизация, която в някои отношения дори ви превъзхожда технологично. С удоволствие констатирах, че гадините отскачат встрани, крият се зад колони, сандъци и други подръчни прикрития.
Като цяло геймплея на играта е много добър за този род игри и не отстъпва по нищо (а даже за мен превъзхожда) игра като Халф Лайф 2 или дори Фар Край. Разбира се винаги има какво да се желае, но в случая с Quake 4 то не е много като се има предвид, че става дума за ФПС, а не РПГ например. Малко се повтарят мисиите с цел “иди включи онзи генератор, за да можеш да ползваш асансьора”, но все пак ФПС игрите си имат този негативен момент на геймплей.
Като цяло и в геймплаей ИД са се справили много добре този път.

Музика и звук.

Без това не може разбира се. Тук в интерес на истината няма нищо кой знае колко впечатляващо. Музиката е ненатрапчива (което за мен е добре), сравнително динамична, когато имаш време да я забележиш. Звуковите ефекти са много добри, като най-доброто от тях е че звуците, които издават всички машнарии примесени с писъците и грухтенето на гадовете, както и с дрезгавия им говор идеално допълват атмосферата на играта. Най-големия негатив тук обаче си остава от Доом 3 – гласовете пак са сравнително тихи на фона на другите звуци и трябва да се пънеш, за да разбереш какво говорят – доста досадно. Има един специфичен момент в игрите, който ме дразни мен лично що се отнася до гласове и предаване на комуникация по радио. Разбирам, че това може да допринесе за атмосферата, но е доста глупаво в далечното бъдеше пехотинците в една оборудвана с какви ли не оръжия армия да комуникират по нещо, което пращи и пука и внася какви ли не шумове в комуникацията – да вземат да си купят по един GSM ;)
Като цяло озвучаването е на средно добро равнище.

Заключение.

Изиграх играта на един дъх. Хареса ми. Много ми хареса. Цялостния вид на продукта е впечатляващ, най-ценното е атмосферата, която пресъздава, материализма на визията, съчетан с добре подреден и интересн геймплей и смразяващи на моменти кръвта дълбоки звуци правят Quake 4 една от най-силните игри, които може да играете. Препоръчвам играта на всеки, който дори и малко харесва такива игри. Предупреждавам, че Quake 4 на моменти е доста кървава и брутална, с доста жестоки сцени, не е за гнусливи хора със слаби нерви :). Играта задължително трябва да се играе на добра система, иначе се губи усещането и може незаслужено да останете разочаровани от нея.
Слагам Quake 4 в списъка си с топ игри, които съм играл, препоръчвам тази впечатляваща игра на всеки.

Ето и системата, на която аз я играх:
AMD Athlon 2700+ OC @ 2100 MhZ
1 GB Kingston DDR 400 OC @ 420 Mhz
GeForceFX 5900 Ultra OC @ 519/981
Sound: Creative Audigy 2 Platinium Pro with 6+1 Creative Inspire Speakers.
17” Samsung Sync Master 730 BF LCD / 4ms resposnse time

Играта я играх в резолюция 1280x1024 с всички екстри на макс с изключение на текстурите, които бяха на high, а не на ultra high.


ТърсенеПоследни събития

Виц         (26.01-13:56ч.)
Виц         (18.01-13:29ч.)
Виц         (17.01-00:32ч.)
• Новина    (07.11-11:44ч.)
Виц         (30.09-18:21ч.)
Коментар (19.08-12:42ч.)
Виц         (11.07-18:27ч.)
• Новина    (19.06-11:54ч.)
Коментар (04.06-22:51ч.)
• Новина    (11.01-22:50ч.)


посещения: 3803189 | онлайн: 57 | sms: 16847 | уникални днес: 38 | импресии днес: 284 Реализация Милен Василев © 2002
Играй онлайн Sokoban