Не съдете хората, които опитват и не успяват. Съдете само онези, които не успяват да опитат.
Новини
Вицове
Форум
Снимки
Приятели
Категории

Всички - 1716
Софтуер - 384
Любопитно - 230
Забава - 184
Други - 125
Булгаристан - 92
Игри - 76
Хардуер - 72
Интернет - 67
България - 53
Сигурност - 44
По света и у нас - 41
Музика - 41
Linux - 40
Програмиране - 38
Аванта - 38
Филми - 33
Хитринки - 31
Windows - 29
Куриози - 19
Вируси - 18
Къси разкази - 13
Романтика - 10
Драйвери - 10
Фото - 9
Телефони - 7
Статии - 6
Телевизия - 5
Финанси - 1
Новини

Статии >> 23.11.2007г. - 11:07ч. >> Atakmim | Коментари (2) | Shortcut

Различна възраст - различни причини да спреш цигарите

Мотиви за тийнеджъри

Вижте сега, пичове. И девойки. Особено девойките, защото пушат много повече от момчетата.

Да пушиш е пълна тъпотия. Не, не изглеждате по-големи, нито някой ви взема по-на сериозно заради това, че си купувате сами цигари.

Тютюневия дим и стоенето в запушени заведения по-често от един път в седмицата възпаляват кожата и предизвикват пъпки.

Освен това устата на пушача според носа на непушача мирише на мокър мръсен пепелник. Гадно, нали.

А и можете да си похарчите джобните за нещо много по-смислено, като карта за плуване например. Тъкмо ще решите проблемите и с малкото излишни тийнейджърски килограми.

Мотиви за 30-годишните

Да започваме ли? Цигарите намаляват потентността, водят до проблеми с ерекцията, вредят на бъдещите ви деца още преди да сте ги заченали, работата на сърцето се забавя, защото е запушено от въглеродния моноксид, който вдишвате с всяка цигара, увеличават риска от спонтанен аборт, пречат на плода да се развива нормално и причиняват бръчки, бръчки, бръчки.

Добрата новина е, че до 24 часа след последната цигара тялото ви ще се изчисти от въглеродния моноксид, ще спрете да кашляте сутрин, лицето ви ще възвърне нормалния си розовеещ цвят и зъбите ви ще побелеят само за дни.

Никак не е зле, нали.

Мотиви за 40-годишните

Във времето когато сте се доказали като професионалист, децата ви са пораснали и началните съмнения относно брака ви са изчезнали, пушенето едва ли има място. Защо ли? Защото състарява кожата и предизвиква болести.

Заедно с наближаването на менопаузата, по време на която, както знаете, тялото претърпява едни от най-сериозните си промени, тютюневият дим само ще влоши нещата.

Спирането на цигарите на тази възраст ще ви даде спокойствието, че сте премахнали от живота си един от основните причинители на ракови заболявания, остеопороза и че сте се погрижили за кожата си по най-добрия начин.

Мотиви за 50-годишните

Уважаеми господа, пушенето на петдесет годишна възраст никак не е престижно. По една пура от време на време – да. Но по кутия на ден е ужасно много.

Натрупването на никотин и катрани в организма вече сериозно е запушило артериите ви. Вероятно личният ви лекар страшно много иска да ви види и да ви прати на сто изследвания.

Както знаете, мъжете на тази възраст са много по-предразположени към сърдечно-съдови проблеми, отколкото жените. Освен това цигарите повишават нивото на холестерол в кръвта, което води до запушване на артериите.

Отказването на цигарите повишава шансовете за пълно възстановяване след инфаркт и леки инсулти.

И последно, според статистическите данни цигарите са причината за смъртта при един от всеки трима починали мъже на възраст от 45 до 64 години.


Да, неприятно е, но е истина.

Източник >> tialoto.bg

Статии >> 11.07.2006г. - 11:02ч. >> Atakmim | Коментари (20) | Shortcut

СПИН е мистификация от световен мащаб

Вирусът на болестта е мит, който се поддържа с огромни пари

Ирина Михайловна, за изминалите 25 години ту ни заплашваха с общочовешка пандемия от СПИН, ту ни окуражаваха с открити ваксини. Но се появи вашата книга, която преобръща всички представи за СПИН. Нима СПИН е медицинска мистификация от световен мащаб?

Съществуването на вируса на ХИВ-СПИН беше превърнато в "научно доказателство" в САЩ през 1980 г. След това се появиха много статии по темата. Но за четвърт век по света се появиха и научни работи, експериментално и клинически опровергаващи вирусната теория за произхода на СПИН. В частност, работите на австралийска група учени под ръководството на Елени Пападопулос, на учените под ръководството на калифорнийския професор Питър Дюсбърг, на унгарския учен Антал Мак, работил в много страни на Европа, Африка и ръководил клиника в Дубай.

Има 6000 такива учени по света. Това са известни и можещи специалисти, някои от тях са Нобелови лауреати. В края на краищата, за това, че така нареченият вирус на имунната недостатъчност у човека никога не е бил откриван, си признаха неговите "откриватели" ­ Люк Монтание от Франция и Робър Гало от Америка. Но лъжата в световен мащаб продължава. Много пари и сили са въвлечени в този процес. На конгреса в Будапеща през 1997 г. Антал Мак подробно разказа как американските власти са създавали СПИН-естаблишмента, където влизат множество правителствени и неправителствени институции и служби, представители на учреждения по здравеопазване, фармацевтични фирми, различни асоциации за борба със СПИН, а също така и СПИН-журналисти.

Вие опитвахте ли се да разрушите тази мистификация?
Според скромните си възможности. Публикувах две книги, много статии, изказвах се по радиа и телевизии. През 1998 г. изложих гледната точка на опонентите на теорията за СПИН на специалните слушания в Думата на тема "За неотложни мерки в борбата с разпространението на СПИН-а". Присъстващите откликнаха с пълно мълчание. Мълчаха дори шефът на Руската академия на медицинските науки Валентин Покровски и неговият син Вадим Покровски, който завежда Центъра за профилактика и борба със СПИН-а. Защото СПИН-ът е изключително доходен бизнес.

Значи стотици научни трудове, медицински изследвания и достоверни факти, опровергаващи вирусната теория на смъртоносната болест СПИН просто се игнорират? Какъв е "номерът" тук?
Много прост. Не казвам, че болестта СПИН не съществува, защото това няма да бъде точно. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност на човека винаги го е имало и ще го има. Но той не се причинява от вирус. Следователно, да се заразите със СПИН е невъзможно. Но, така да се каже, можете да си го "навлечете".
Медицината познава отдавна имунодефицита. Още преди 40 години, когато за СПИН не ставаше и дума, на студентите по медицина се обясняваше, че имунната недостатъчност у човека бива два вида ­ вродена и придобита. Познавахме и всички болести, които сега са обединени под етикета СПИН. Според версията на световната здравна организация (СЗО) с названието СПИН днес се означават отдавна известни болести като кандидоза на трахеята, бронхите, хранопровода, салмонелозните септицемии, туберкулозата на белите дробове, пневмоциститната пневмония, обикновения херпес, цитомегаловирусната инфекция с поражение на други органи освен на черния дроб, рака на шийката на матката (инвазивен), синдромът на изтощението и др. Спекулациите около проблема ХИВ-СПИН е най-грандиозната измама на медицинския пазар. Състоянията на отслабен имунитет са известни на медиците от стари времена. За него има социални причини -нищета, недохранване, наркомания и др. Има и екологични причини. Отслабването на имунитета трябва да се изследва добросъвестно при всеки конкретен случай, за да се установят конкретните причини. Искам хората да разберат едно. СПИН-ът не е инфекциозна болест. Той не е предизвикан от вирус. Досега не е намерено нито едно научно доказателство, че съществува някакъв вирус на човешкия имунодефицит, който предизвиква СПИН. Ще цитирам световния авторитет в биохимията, Нобеловия лауреат Кери Мулис: "Ако има доказателство, че ХИВ предизвиква СПИН, трябва да има и научни документи, които демонстрират този факт с висока степен на вероятност. Но на света няма нито един подобен документ."

Извинете за наивността, но днес хората умират с диагноза ХИВ-инфекция…
Ето конкретен пример. Едно момиче от Иркутск се разболяло. Подложили я на тест и получили положителен резултат за ХИВ-инфекция. Започнали да я лекуват за СПИН. Момичето тежко понасяло антиретровирусната програма. Състоянието є се влошавало с всеки ден. Накрая девойката умряла. Аутопсията показала, че всичките є органи са поразени от туберкулоза. Момичето чисто и просто умряло от сепсис, предизвикан от туберкулозната "пръчица". Ако бяха поставили правилно диагнозата ­ туберкулоза, и я бяха лекували с противотуберкулозни препарати, а не са антиретровирусни, тя щеше още да е жива. Един мой съмишленик, иркутският патоанатом Владимир Агеев изследва проблема със СПИН-а вече 15 години. Аутопсирал е почти всички мъртъвци, които се водят на отчет в иркутския СПИН-център. Всички те имат диагноза ХИВ­ инфекция. Доктор Агеев установил, че те всички са наркомани и са умрели от хепатит и туберкулоза. Следи от ХИВ не били открити у нито един от тях, макар че по идея всеки вирус трябва да остави в организма своя следа. Никой на света още не е видял как изглежда вирусът на СПИН-а. Това не пречи на заинтересованите да се борят с несъществуващ вирус. При това се борят по много опасен начин. Работата е там, че антиретровирусната терапия, която уж трябва да пребори ХИВ-инфекцията, всъщност предизвиква имунодефицит, защото убива безразборно всички клетки и особено костния мозък, който всъщност произвежда клетките на имунната система. Лекарството АТЗ (зидовудин, ретровир), с което в момента лекуват СПИН, е изобретено много отдавна с цел да се използва за борба с рака. Тогава обаче не посмяха да го използват. Признаха, че е прекалено токсично.

Много често наркоманите стават жертви на диоганозата СПИН…
Да, защото всички наркотици са токсични за имунната система. Тя се разрушава от наркотиците, а не от вируса на СПИН. Наркотиците разрушават черния дроб, който изпълнява много функции, включително и обезвреждане на отровните вещества, участва в различни видове обмяна. С болен черен дроб можеш да се разболееш от каквото се сетиш. Наркоманите най-често развиват токсичен лекарствен хепатит. Т.е. СПИН може да се развие от употребата на наркотици, но той не е заразен и не се предава от човек на човек. Друг е въпросът, че при наличие на имунодефицит наркоманът може да се разболее от всяка друга инфекциозна болест, в това число и хепатит Б, и отдавна изучената болест на Боткин ­ хепатит А.

Но диагнозата ХИВ ­ инфекция се поставя и на хора, които никога не са употребявали наркотици. Възможно ли е толкова лесно да превърнеш милиони хора в глупаци?
Преди няколко години моя позната ­ млада жена, по професия лекар, ми каза: "Цял сват говори за СПИН, а вие го отричате!". После отиде на море и се върна оттам с някакъв кожен проблем. Направили є тест и той показал наличие на ХИВ ­ инфекция. Добре, че като лекар разбира от медицина и веднага се обърна към Института по имунология. Като на лекар є казали,че 80% от всички кожни заболявания дават положителна реакция на ХИВ. Тя се излекува. Представяте ли си каква щеше да бъде съдбата є, ако не беше подходила по този начин? После няколко пъти даде отново кръв за ХИВ и тестовете бяха отрицателни. Макар че в такива случаи тестът може да бъде и положителен поради реакцията на други антитела и в такива случаи на хората без колебание им поставят диагноза ХИВ-инфекция.

В материалите на конференцията в Барселона през 2002 г. прочетох, че всъщност вирусът ХИВ никога не е бил изолиран.
Така е. На конференцията в Барселона за това говори професорът-патолог Етиен дьо Харве, учен с 30-годишен опит в електронната микроскопия. Аудиторията остана възхитена от подробния анализ на техническия метод, с който професор Харве обясни защо във фотографиите от електронния микроскоп отсъства онова, което други наричат ХИВ. Той подчерта още, че ако такъв вирус съществуваше, той щеше да бъде лесно изолиран от хора с тежък вирусен товар. Ако пък такъв вирус не съществува, не може да има и никакви диагностични тестове, приготвени уж от някакви негови части. Белтъците, от които са съставени тези диагностични тестове за детекция на антитела, не влизат в състава на митичния вирус. Следователно те не могат да покажат дали у човека има някакъв вирус, все едно какъв. Но дават лъжеположителен резултат заради взаимодействието си с антителата, които човек носи в резултат на някакви други, известни на медицината болести. Те показват наличие на какъв да е вирус, някакъв вирус. Лъжеположителен тест може да се прояви и при бременност. С това може да се свърже нарасналият в последно време брой на ХИВ-положителни жени.

В печата често се появяват съобщения за създаването на ваксина срещу СПИН…
Винаги ми е забавно да чета такива съобщения. При това в медицинските статии авторите на "панацеята" се жалват, че класичесският пастьоровски метод за създаване на ваксина не дава резултати. Ами, така е, защото за създаването на ваксина не достига една, но много важна подробност ­ изходният материал, наречен "вирус". Без него класическият метод за правене на ваксина не действа. На основоположника на съвременната микробиология и имунология Луи Пастьор в 19 век не е могло да му се присъни и в кошмар, че хора, наричащи се учени, ще създават ваксина от нищото и при това ще се ядосват, че класическият метод не работи. Както е мит самият вирус, така е мит и идеята за ваксина срещу него. Само огромните пари, отделяни за тази авантюра не са мит.


Истината е някъде там ...
Копирано от http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=30034

Източник >> big.bg

Статии >> 21.04.2006г. - 14:12ч. >> Atakmim | Коментари (1) | Shortcut

Често срещани термини в договорите за кредит

Какво е ипотека - Предаване в залог на недвижим имот, земя, с цел получаване на кредит, наричан ипотечен кредит.Какво е ипотекиране?Залагане на недвижимо имущество като обезпечение по отпуснат заем от банката, стойността на което следва да покрива размера на главницата и дължимата лихва по заема.

Какво представляват анюитетните вноски - Периодични плащания с равен размер (месечни, тримесечни, шестмесечни, годишни), с които се издължава получен заем и дължимата лихва към него.

Намаляващи вноски - При намаляващите вноски размерът на месечната вноска се определявърху размера на главницата, т.е. месечните вноски са по-високи в началото на заема и по-ниски – с наближаването на падежа на заема. При погасителен план с намаляващи вноски общият размер на погасеното задължение е по-малко от това при анюитетен (с равни месечни вноски) погасителен план, но това пряко рефлектира върху кредитоспособността на кредитоискателя.

Какво е поръчителство - Договор, при който поръчителят се задължава към кредитора на трета страна да отговаря за изпълнение на поетите от нея задължения.

Какво значи авалист - Поръчителство по полица, по силата на която лицето, извършило поръчителството, поема отговорност за изпълнението й пред издателите на полицата. Авалът представлява гаранционен подпис на поръчителя върху полицата или издаване на отделен документ.Годишен процент на разходите ГПР представлява общата цена на кредита за потребителя. Тя е изразена като годишен процент от сумата на отпуснатия кредит, при условие че договорът за кредит е валиден за уговорения срок. При изчисляването на ГПР се отчитат всички дължими от клиента такси, комисионни и застраховки, свързани с редовното обслужване на кредита.

Кредитоспособност - Възможност на кредитополучателя да върне получения кредит и да заплати лихвата за ползването на заемните средства. Състояние, което изразява способността на клиента на банката да върне получения заем според условията на сключения договор.

Обезпечение - Всяко поръчителство, гаранция, залог, ипотека или стипулация, което осигурява възможност при непогасяване от страна на длъжника, дължимата сума по вземането да се събере от поръчителя, гаранта, стипуланта или чрез продажба на заложеното или ипотекираното имущество.

Източник >> dir.bg

Статии >> 20.04.2006г. - 13:58ч. >> Atakmim | Коментари (4) | Shortcut

Що е то влажност

Измерването на количеството на водните пари в определен обем въздух се нарича Влажност на въздуха. Максималната влажност на въздуха зависи от температурата и тя расте с нейното увеличаване. Един кубически метър въздух съдържа максимално 35 грама водна пара при температура 34° С, но с понижаване на температурата съдържанието намалява, като при 1° С то е 4 грама, а при -25° С пада до 0,4 грама. Когато във въздуха се съдържа максимално количество водна пара се казва, че парата е наситена и ако това количество се превиши, то парата започва да Kондензира и преминава в течно състояние.

За определяне на съдържанието на водната пара в атмосферата, се използват няколко термина. Абсолютна влажност на въздуха е количеството водна пара, изразена в грамове, което се съдържа в един кубически метър въздух. Относителната влажност е отношението на фактическата влажност към максималната влажност на въздуха при дадена температура.

Друга характеристика на водната пара е Точката на оросяване. Това е онази температура, до която трябва да се охлади въздуха за да достигнат съдържащите се в него водни пари състояние на насищане, без да се измени налягането. При едно и също налягане и температура, плътността на водната пара е 5/8 от тази на сухият въздух и следователно колкото е по-влажен въздуха, толкова плътността му е по-малка и той е по-лек за даден обем. Това свойство на влажният въздух, играе известна роля при образуването на облаците, като улеснява неговото издигане. Облаците се образуват главно вследствие на охлаждането, което настъпва при възходящите движения на въздуха, благодарение на адиабатното разширение на въздуха при изкачване. Достигайки относителна влажност близка до 100 %, в природата се наблюдава Kондензация ( втечняване) на водната пара благодарение на съдържащите се в атмосферата аерозоли. Те играят ролята на катализатор, като върху техните ядра започва първоначалното отлагане на молекулите на водната пара. При дадени обстоятелства може да се наблюдава процеса на директното преминаването на парата в твърдо състояние, който се нарича Сублимация. Първоначално се образуват течни капки зародиши, които при достатъчно ниски отрицателни температури замръзват и по-нататък кристалите нарастват чрез директното превръщане на водната пара в лед. Интересното е че водните капки не замръзват веднага след като температурата падне под 0° С. Те остават преохладени до много ниски температури от -12° до -18° С. Тяхното състояние е много нестабилно и при допир с твърдо тяло, което има отрицателна температура, веднага замръзват. Наблюдавани са преохладени водни капки и при температура по ниска от -40° С.

Както казахме по-горе, за образуването на облаците съществено значение играе охлаждането на въздуха и достигане на температури под точката на оросяване. Основните фактори допринасящи за този процес освен адиабатното охлаждане при изкачване, са и радиационното изстиване на земната повърхност, нахлуването на топъл и влажен въздух над студена земна повърхност и смесването на топъл и студен въздух.

Източник >> clubs.dir.bg

Статии >> 11.11.2005г. - 12:14ч. >> Rusenec | Коментари (13) | Shortcut

CPU and GPU

Здравейте.
Отдавна исках да напиша нещо относно една тема, която винаги ми е била интересна и по която имам виждане, което на много хора може да се стори странно или неправилно, но за мен си струва да се поразсъждава в тази насока.
Преди да изложа мислите си искам да напиша нещо като Disclamer:
Това са лични мисли и дори да са обосновани от определени технически факти възможно е в тях да има пристрастие към определена технология, поради факта, че имам определени предпочитания към дадена технология като човек, който се занимава с писане на графичен софтуер (по точно ПЦ игри). Целта на изложените мисли не е да се получи Falme War, а да се споделят виждания относно даден проблем. При опит за развитие или решаване на някакви проблеми винаги се получава сблъсък, така че моля никой да не се чувства засегнат, обиден или Flamed – не е това целта.

Сега след като написах това спокойно мога да кажа, че съм дълбоко разочарован от двете световни фирми за производство на процесори. Става дума разбира се за AMD и Intel. Аз като абсолютен привърженик на техническия прогрес и напредването на технологиите и в същото време програмист, не мога да не се възмутя от факта, че The PR Spinners на тези фирми ни заливат с какви ли не реклами и приказки колко са велики новите им технологии, а всъщност нищо на практика не се променя и не се усъвършенства. В потока от информация и псевдо Hi-Tech babbling, хората си мислят, че тези две фирми ни предлагат върха на сладоледа и просто са ни изстреляли в космоса – Dual Core – едва ли не се обявява за свещения Граал при процесорите, ето още неусвоена тази технология вече се говори за 3-4 и повече ядра. Но каква е истината в същност?. Нищо не се променя за нас, хората, които пишат софтуер. С отчайващо високомерие производителите на ЦПУ-та казват – ето ви силикона – вие се спасявайте. А това спасение става все по-невъзможно и трудно с остарелите методи, които самите ЦПУ-та предлагат – т.е. никакви. Тук много от вас ще се запитат – но за какво става дума всъщност?
Ще трябва да навляза в малко повече технически подробности за да стане по-ясно. Какво значи Dual Core (не се съмнявам, че четящите тази тема са наясно) – ПР магьосниците на АМД(най-вече, защото са по-напред) и Интел(защото нямат друг избор, въпреки че технологично са по-назад с материала от АМД) изливат реки от увещания, обещания и пояснения колко е велика Dual Core технологията и как едва ли не ще ни изстреля в съседната галактика, как всички сега дружно трябва да се прегърнем и да почнем да пишем супер умни, велики многонишкови програми и всичко ще стане 2х бързо, или направо 3 в 1. Но никой не отговаря на въпроса като как да стане това? Всъщност някои се опитват – Интел показват в една лекция на Интел форума как да се пише !@?! за новите ЦПУ-та с 2 ядра, има подобни документи и на АМД. Става дума за умопомрачителен хаос и какфония, смесена с ниво на сложност клонящо към безкрайност.
Нека си представим сега един продукт от ранга на... да речем Халф Лайф 2 – разработването на нещо такова е толкова огромен труд, че писанията на великите мислители от Интел и АМД как да улесним програмистите изглеждат просто жалки. Защото това не е улеснение, а още по-голямо усложнение – синхронизация на нишки, синхронизация на ниво функции примесено с и без това огромната вече сложност на разработване на един съвремемнен топ продукт, който използва най-новите технологии.
Тогава какво? Не можем да си стоим вечно на едно ядро и да не ползваме огромните облаги на паралелизма...
Абсолютно вярно...тук се намесват ГПУ-тата. На GDC преди 2 години един девелопер от много известно студио, което няма да назовавам тук, стана и каза право в очите на нВидия и АТИ – оправете си продуктите, защото скоро никой няма да иска да се занимава с вас да пише по 2-3 кодови пътя – това е безумно. Неочаквано за много хора също доста надменните две компании заедно с Microsoft се събраха и решиха – оставяме пътя на хардуерната зависимост и се опитваме да освободим девелопер-а от колкото се може повече специфики на ниско ниво. Microsoft тотално подобриха идеологията на DirectX8, която изискваше прекалено съобразяване със специфичния производител на ГПУ-то и отиде към DirectX9, където всичко стана много по-генерализирано, много по-изчистено и изнесено на по-високо равнище. От своя страна АТИ и нВидия (особено) седнаха сериозно на д-тата си и решиха – ще използваме драйвера маскимално като предмостие за девелопера – не само ще управляваме хардуер-а, но ще го управляваме умно.
Какво се получи в крайна сметка – чист паралелизъм без дори нужда ред код да се сменя (в общия случай). Апогей на тази технология в момента е SLI технологията на нВидия, която все още е нова разбира се и се променя и развива постоянно, подобрява се. Има много още да се желае от нея, но тя е като нешлифован диамант. Две карти работят в паралел. Говорим не само за два графични процесора, но и за памет, шина...почти самостоятелно ПЦ, без перифериите. И о чудо, за да работят в паралел не се изисква нищо от програмиста. Има драйвер който решава кое къде да се обработи. Ето това е бъдещето.
И нека сега погледнем общата картинка – аз като девелопер, за да ползвам новата технология на нВидия или АТИ за паралелна работа, няма нужда да усложнявам и без това вече усложнения си живот на девелопер с излишно ровене в управление на хардуер-а, той сам си решава кое къде да обработва благодарение на умно разработения драйвер.
От друга страна, за да използвам „великото” творение на АМД или Интел аз трябва да добавя тонове допълнителен код, да вкарам тонове потенциални грешки и усложнение на логиката, само защото тези „велики” фирми не могат да създадат наистина паралелна технология с нужните средства тя да бъде използвана максимално удобно.
Знаете ли как се превключват скоростите в болидите на Ф1? Предполагам да, за тези които не знаят – те са полуавтоматични – пилотът има 2 педала – газ и спирачка – на волана му има бутони за превключване на скорост – той подава сигнал за превключване на скоростта и оттам нататък всичко става автоматично – отлепяне на съединителя, смяна на скоростта, отново залепяне на съединителя. Е, това е болида на нВидия и АТИ. А сега нека се върнем около 10-ина години назад – Имаше по един голям лост в болидите и съединител – пилота си натискаше съединителя и си ръчкаше като грешен дявол скоростите. Да, двигателите пак си бяха бързи за времето, но никой сега не си и помисля да занимава пилотите със загуба на време и ресурси да ръчкат лостове и натискат пeдали излишно, те си имат достатъцно неща да правят при скорост от 350 км/ч.
Защо тогава техни величества АМД и Интел стоварват всичко на гърба на девелоперите и накрая те са великите, а ние сме тези, на които по конференции се казва „Ама не...тц...вие не ползвате хардуера ни максимално...затова програмите ви са бавни”?
Директно сравнение не може да има между графичен и централен процесор разбира се, те са различни като технология и като приложение, но като решения и усъвършенстване производителите на ЦПУ-та остават много назад. Количествените промени, някой беше казал, водят до качествени изменения...
Е надявам се да видим и качествени изменения при АМД и Интел, защото засега виждам само количествени. От друга страна АТИ и нВидия благодарение на жестоката динамична конкуренция между тях и смелите решения които се вземат за усъвършенстване на технологията, за 5 години направиха такова развитие на технологията, каквото АМД и Интел за 10 не са направили.
Бъдешето – безспорно то принадлежи на паралелизма. Вече се чуха и първите обвинения от учени на нВидия към производителите на ЦПУ-та, че спират прогреса и не развиват технологията и изостават от тях (разбирайте нВидия). Радостно за мен е, че производителитен а ГПУ-та сериозно са се насочили на там и най-радостното е, че не го правят за сметка на девелопера, а в негова изгода. Не знам дали качествено нещо ще се промени при поизводителите на ЦПУ-та, в последните години конкуренцията при тях е толкова умряла и някак си замръзнала, няма динамиката на конкуренцията между АТИ и нВидия, всичко е толкова сухо, че накрая го отнасяме ние – девелоперите и в крайна сметка потребителите.
По тази тема може да се пише много, страници и страници, тя може да бъде огледана от много различни страни, много доводи да бъдат изтъкнати за и против едно или друго, темата е като заешката дупка – не се знае колко е дълбока, но...нека не ви отегчавам повече...
А това което искам е толкова просто...когато дам $1000 за процесор с 2 ядра да не се налага да пиша 50 реда код, за да накарам това чудо на човешкия гений да сметне
Х = (2+3) * (4+5) паралелно...


Статии >> 12.10.2005г. - 14:44ч. >> Atakmim | Коментари (4) | Shortcut

Повече информация за уредбите с природен газ, вносители, изграждащи се газстанции за природен газ.

Напоследък усилено започна да се говори за газовите уредби на метан (природен газ). Ще споменем накратко какви са предимствата и недостатъците на системите на метан.

Метанът се среща в неограничени количества и това е една от алтернативите на бъдещия транспорт. А на практика той не търпи вторична обработка и няма допълнително оскъпяване, освен от разходите за пренос и компресиране.

В много страни метанът е популярно и масово гориво, използвано за отопление. В България от няколко години имаме преносна мрежа и експериментално газифицирани райони на някои градове. Но докато в Италия, Германия, Бразилия, Аржентина е много популярен като автомобилно гориво, то у нас едва сега се правят опити да се наложи като такова. Това всъщност не е съвсем вярно, тъй като метанова станция има в София още от началото на 90-те години, но тя беше ведомствена и там могат да зареждат само автобуси, които са на двойногоривна система - газо-дизели. От началото на 2003 година отварят врати няколко метанстанции - в Пловдив, в София и Русе.

Какви са перспективите?

Основното предимство е ниската цена на метана спрямо другите горива. Тя ще е около 0,35 лв. еквивалент на литър бензин.

Но има и редица фактори, които също оказват влияние при избора на този нов вид гориво.

Метанът се пълни в специални бутилки за високо налягане - 160 - 200 атм. Те са подобни на бутилките, в които се съхранява кислород. Тъй като той има много малка енергийна плътност, трябва да бъде компресиран под високо налягане. Не може да се ползва газта, която тече в тръбопроводите за битови цели, тъй като там налягането е не повече от 10 атм.

Това е формулата за определяне на максималния пробег с едно зареждане на метан

М= Р х L / 10 K

Където: М - реален пробег, км; Р - налягане на метанстанцията при зареждане на бутилките; L - физически обем на бутилката в литри; K - консумация на бензин в литри на 100 км.

Количеството зареден метан се изчислява в кубични метри.

В бутилка с обем 50 литра се събира 10 м3 метан под налягане 200 атм.

Нека пресметнем каква ще е консумацията на един автомобил, който има разход на бензин 10 л/ 100 км, напълнена е бутилката под налягане 200 атм и реалният й обем е 50 литра.

200 х 50 / 10 х 10 = 100 км

Оттук се вижда, че с 50-литрова бутилка максималният пробег е 100 км. За да се увеличи пробегът, трябва или да се увеличи налягането на пълнене, или обемът на бутилката.

Налягането е по стандарт и не може да се променя. Единственият вариант е увеличаване на обема на бутилката. Затова при автомобилите, работещи на метан, се наблюдава използването на пакет от няколко бутилки.

За да има смисъл от използването на този вид гориво, е необходимо да са монтирани бутилки с общ обем не по-малко от 100 литра, за да има автомобилът пробег поне 200 км.

Трябва да има добре развита газозарядна мрежа, за да може автомобилът да се зарежда, докато пътува. Засега това е подходящо само за таксиметрови автомобили и автомобили, изпълняващи градски цикъл, с дневен пробег не повече от 160 - 200 км и то в градовете с метанстанции.

Всеки ще попита за цената на една система за метан. Стойността на метановите уредби е с около 10-15 % по-висока от тази на пропан-бутановите, но без цената на бутилката.

Една метанова бутилка, окомплектована с кран, е с цена около 300-400 лв. в зависимост от литрите. Като минимум трябва да се монтират 2 бр. бутилки. Оттук идва и голямата разлика в цените на двата вида системи.

Много колеги не знаят, че към системата, работеща на метан, трябва да се добави и вариатор за ъгъла на изпреварване. Когато автомобилът мине на газ, трябва да се промени ъгълът на изпреварване на запалването, обусловено от различното октаново число спрямо бензина. В противен случай разходът на метан се увеличава двойно. Подобен тип устройство (timing advance processor) е с цена от 100 до 200 лв. в зависимост от модела автомобил, което също допълнително оскъпява цената.

Крайната стойност на стандартна система, монтирана на автомобила, е не по-малко от 1100- 1200 лв. Все пак това е гориво на бъдещето. В момента се работи върху създаването на бутилки от твърди пластмаси, издържащи на високо налягане, а съответно и с по-ниска цена.

Работи се в областта и на криогенните технологии, където ще има възможност да се съхранява метан в съдове с много ниска температура под температурата на кипене на метана, за да може да се побира по-голямо количество от газа в течно състояние.

Засега все пак не се колебайте, ако сте от Пловдив, София или Русе, не ви трябва целият багажник и основният ви пробег е само в града.

инж. Георги Илиев

Източник >> www.avtogaz.com

ТърсенеПоследни събития

Виц         (26.01-13:56ч.)
Виц         (18.01-13:29ч.)
Виц         (17.01-00:32ч.)
• Новина    (07.11-11:44ч.)
Виц         (30.09-18:21ч.)
Коментар (19.08-12:42ч.)
Виц         (11.07-18:27ч.)
• Новина    (19.06-11:54ч.)
Коментар (04.06-22:51ч.)
• Новина    (11.01-22:50ч.)


посещения: 3834889 | онлайн: 49 | sms: 16847 | уникални днес: 59 | импресии днес: 231 Реализация Милен Василев © 2002
Играй онлайн Sokoban