Не съдете хората, които опитват и не успяват. Съдете само онези, които не успяват да опитат.
Новини
Вицове
Форум
Снимки
Приятели
Категории

Всички - 1716
Софтуер - 384
Любопитно - 230
Забава - 184
Други - 125
Булгаристан - 92
Игри - 76
Хардуер - 72
Интернет - 67
България - 53
Сигурност - 44
По света и у нас - 41
Музика - 41
Linux - 40
Програмиране - 38
Аванта - 38
Филми - 33
Хитринки - 31
Windows - 29
Куриози - 19
Вируси - 18
Къси разкази - 13
Романтика - 10
Драйвери - 10
Фото - 9
Телефони - 7
Статии - 6
Телевизия - 5
Финанси - 1
Новини

Linux >> 13.07.2004г. - 12:00ч. >> 5q | Коментари (1) | Shortcut

Кратка история на Линукс - част І

11.01.2000 James Baugh @ Humorix.org

5-ти януари е важна дата в историята на Линукс, неотбелязвана досега.
Преди 9 години Линус Торвалдс придобива първия си х86 компютър и скоро започва да работи над това, което един ден ще стане Линукс.
За съжаление, този крайъгълен камък в историческото развитие на компютризацията тънеше в забвение дълго време.
Ние от Хуморикс бихме искали да поправим тази грешка като представим следващата

Кратка История на Линукс и компютризацията - от праисторически времена до съвремието.

Преоктриване на колелото
Нашето пътешествие в историята на Линукс започва 28 хил.години преди новата ера, когато голяма и всемогъща компания, наречена МугаСофт монополизира индустрията за производство на колела. Като основател на компанията, Биллга Гугагейтс /според слуховете, далечен предшественик на настоящия монополист Бил Гейтс/ бил най-заможният човек в познатия свят, притежавайки няколко големи каменни колиби, екстравагантна колекция от творби на изкуството /пещерни рисунки/ и цяла армия от служители и войници.

Нечестната бизнес-практика на МугаСофт била вбесяваща, но потребителите не можели да направят нищо по въпроса, за да не бъдат пребити със сопи от армията на МугаСофт. Въпреки това малка група от любители успели да се нахранят достатъчно, за да започнат да издялват /hacking/ собствени колела от твърда скала. Техният дух на сътрудничество водел до постепенно подобряване на колелата, и те станали работоспособни поне колкото тези на МугаСофт.

МугаСофт направила няколко отчаяни опита да спре любителите-производители - както се вижда от Уга Документа /http://humorix.org/articles/nov98/ooga0documents.shtml/ - но не успяла.
По ирония на съдбата, Биллга Гугагейтс бил убит скоро след това от едно от собствените си 1000-килограмови колела.

Отвореният код на Хамурапи

Нищо съществено не се случило до 1750 пр.н.е., когато Хамурапи станал цар на Вавилон. При неговото царуване бил създаден много сложен легален код; Версия 1, съдържаща 282 клаузи, била изсечена на голяма каменна колона, публично достъпна. Обаче кодът съдържал няколко грешки /изглежда, Хамурапи е бил пиян/, за които множество граждани поискали поправки.

Един особено смел вавилонец представил в царския съд пачка платнени парчета /patches/, които, прикрепени към колоната, биха закрили грешния код с верен. С позволението на царя парчетата били приложени към кода; месец по-късно официално била поставена нова коригирана колона /Версия 2.0/. И при все, че следващите царе не прегърнали тази идея /кой би искал публично да го уличат в грешки?/, концепцията за прилагане на кръпки /patches/ за коригиране на проблемите се приема за даденост в модерните времена.

Обединението на адвокатите

Човечеството се сблъска с ужасна спънка през 1100 г. от н.е., когато бе създадено първото адвокатско училище в Болоня. По ирония на съдбата, свободната размяна на идеи в училището стимулирала студентите по право да открият начини /патенти, търговски марки, авторски права/ да задушат свободната размяна на идеи в другите индустрии.

Ако по някое време в бъдещето ви попадне машина на времето, ние от Хуморикс /и, наистина!, целият свят/ Ви умоляваме да се върнете в 1100 г. от н.е., да заловите преподавателя по право, наречен Имериус и да го възпрете да не създаде своето училище, използвайки всякакви средства и методи. Вашият принос към човечеството наистина ще направи света /в някоя алтернативна времева линия/ по-добро място.

Стени и Прозорци

Повечето хора не разбират, че много технологични иновации, с които сме свикнали през 20ти век, водят началото си отпреди столетия. Концепцията за мрежова "огнена стена" /firewall/, например, е резултат от Великата Китайска Стена, примитивен опит за удържане на ужасните горски пожари извън Китай. Скоро било забелязано, че стената удържала и азиатските степни нашественици /steppe kiddies/, също както съвременните firewalls удържат мрежовите нашественици /script kiddies/.

Освен това, модерната терминология на графичните потребителски интерфейси води началото си от пред-колумбовите цивилизации в Централна и Южна Америка. Тези туземци влачели и пускали /drag-and-drop/ икони /скулптури на боговете/ в широки ями с известни лепкави субстанции по време на ритуал, в който "мишки" /музикални инструменти - штракала /clicking// щракали в зловещ ритъм.

Английската Огнена война

Идеята на дискусиите в стил Slashdot /slashdot.org/ също не е нова, тя датира от 1699 г., Лондон. Един вестник, който редовно публикувал Писма до Редактора, разпалил горещ дебат по въпроса "Кога всъщност ще започне 18-то столетие, 1700 или 1701 г.?" Противопоставянето скоро станало въпрос на чест; учените аристократи защитавали коректната дата - 1701, а други твърдели, че е 1700. Съществена трета група питала "Кой го е еня?"

Обикновено такъв тривиален спор би замрял от само себе си, ако не беше един защитник на тезата за 1700 г., който, преситен от реториката на най-снобските защитници на 1701, проследил един от тях и в злобата си хвърлил запалено писмо в имението му. Огънят бил загасен бързо, но практиката, известна като "огнена война" била родена. Размяната на пламъци между защитниците на 1700 и 1701 продължила, докато кралят изпратил кралската гвардия да прекрати опожаряването.

Златната треска в Калифорния

Сега прескачаме напред до 1849 г. в Калифорния, когато откриването на злато при мелницата на Сътър накарало безчет златотърсачи /четиридесет-и-деветаци/ да отпътуват на Запад с надеждата да забогатеят-бързо чрез откриване на злато на собствените им хълмове.

Каква е връзката с Линукс, ще попитате вие? Ами, същото стана точно 150 години по-късно, през 1999. Откриването на рисков капитал от Red Hat стана причина за безчет инвеститори /деветдесет-и-деветаци/ да дойдат на Запад с надеждата да забогатеят-бързо чрез откриване на "горещи" борсови звезди сред техните собствени Линукс-компании.

Възходът на "разбирачите" /geeks/

В края на 19-то столетие се наблюдава възходът и падението на "разбирачите" - шантави карнавални изпълнители, отхвърлени от обществото. Техният де факто говорител Том Сплатц /в далечна връзка с настоящия автор на Хуморикс Джон Сплатц/, описва начина им на живот и липсата на социални контакти в своето 312-странично творение Geeks.

Бидейки търговски провал, книгата все пак поставя световен рекорд за употреба на думата "geek" - общо 6143 пъти.


Ето, че сме в зората на 20-ти век. Част 2 на тази кратка история ще опише развитието на компютрите и създаването на Unix - две ключови съставки необходими на обикновен финландски студент да създаде своя собствена операционна система и да достигне световно превъзходство.

To be continued...

Източник >> humorix.org

ТърсенеПоследни събития

Виц         (26.01-13:56ч.)
Виц         (18.01-13:29ч.)
Виц         (17.01-00:32ч.)
• Новина    (07.11-11:44ч.)
Виц         (30.09-18:21ч.)
Коментар (19.08-12:42ч.)
Виц         (11.07-18:27ч.)
• Новина    (19.06-11:54ч.)
Коментар (04.06-22:51ч.)
• Новина    (11.01-22:50ч.)


посещения: 3801017 | онлайн: 69 | sms: 16847 | уникални днес: 89 | импресии днес: 4538 Реализация Милен Василев © 2002
Играй онлайн Sokoban