Не съдете хората, които опитват и не успяват. Съдете само онези, които не успяват да опитат.
Новини
Вицове
Форум
Снимки
Приятели
Категории

Всички - 1716
Софтуер - 384
Любопитно - 230
Забава - 184
Други - 125
Булгаристан - 92
Игри - 76
Хардуер - 72
Интернет - 67
България - 53
Сигурност - 44
По света и у нас - 41
Музика - 41
Linux - 40
Програмиране - 38
Аванта - 38
Филми - 33
Хитринки - 31
Windows - 29
Куриози - 19
Вируси - 18
Къси разкази - 13
Романтика - 10
Драйвери - 10
Фото - 9
Телефони - 7
Статии - 6
Телевизия - 5
Финанси - 1
Новини

Linux >> 06.08.2004г. - 12:39ч. >> 5q | Коментари (7) | Shortcut

Кратка история на Линукс - част 2

"Приех предизвикателството на Pepsi и избрах ... Линукс." Кари Маклеланд

Да викаме /holler/ за Холерит
Според US конституцията преброяване на населението се прави на 10 години. През 1890 Конгресът разширява обхвата му до огромно количество информация за всеки гражданин, която би могла да бъде препродадена на маркетингови компании за покриване разходите по новите позлатени тоалетни на Капитолия. Намерили се хора да изчислят, че по този начин преброяването от 1890-та няма да свърши до 1900 г. Надявали се, че електронната табулираща машина с перфокарти, измислени от Херман Холерит, ще ускори процеса.
Нещата не сработили както трябва. Първо, колония термити си прояли път през дървените основи на холеритовите машини, след което вълна от тези насекоми изяла няколко пачки перфокарти.
Второ, някои машини се чупели при падане на шапка - буквално. Има записан случай, при който операторът си изтървал шапката и като се навел да я вдигне, бутнал машината и тя се счупила /въпросната шапка била синя, а не червена - Red Hat - както твърди една енциклопедия, притежавана от Майкрософт/.
Така преброяването се забавило с няколко години. Но, по думите на един репортер, системата била достатъчно добра за нуждите на администрацията - водещ принцип и до днес, който обяснява упорито продължаващото използване на Win системи в администрацията.
Компанията на Холерит се сляла с 2 други в C-T-R /Калкулиране-Табулиране-Запис/ - най-противното име за компания до създаването от Бил Гейтс на Traf-O-Data. През 1924 г. C-T-R била преименувана на IBM.

Най-важното откритие на Едисон
Едно от най-значимите открития на Едисон е съдебният процес за патент. Едисон използвал многото си патенти за движещи се картинки да монополизира кино-индустрията. Би могло да се каже, че е пионер на практиката, използвана от Майкрософт и MPAA/DVD-CCA.
Компанията на Едисон "Патентна компания за движещи се картинки" (MPPC), основана 1908, има поразително сходство с днешната Американска Асоциация за движещи се картинки (MPAA). Подобни инициали, различни хора, същото зло! MPCC с помощта на наети главорези се грижела всички филмо-производители да плащат дан на Едисон и да играят по неговите правила. MPAA с помощта на наети адвокати се грижи всички филмо-производители да си плащат вноските и да играят по нейните правила.
Обаче филмовите дейци, сблъскали с Едисоновите претенции, избягали в Тексас, Калифорния и Мексико. Така те преодолели Единосовия монопол (прекратен от съда в 1917-та) и - се събрали в MPAA! Историята има навика да се повтаря - като нищо днешните жертви на законите за DVD ще се надигнат в бъдеще - основавайки подобно зло, с което ще завършат още един цикъл.

Компютърът ЕНИКВАК /Any Quack/
Табулиращите машини скоро били заменени от електронни. Едно такова устройство, Колосът, било използвано от британците през Втората Световна война за декодиране на нацистките съобщения. Шифро-разбивачите имали голям успех, с изключение на един малък детайл - никой в Блечли парк не знаел да чете на немски. Т.е. те декодирали нечитаеми съобщения в ... нечитаеми съобщения.
Две години по-късно, през 1945-та група професори и студенти последна година в пенсилванския университет обсъждали компютърната теория. Един студент твърде бързо подхвърлил контра-аргумент на професорска теза, при което професорът извикал: "Всеки шарлатанин /any quack/ може да направи електронен компютър! Истинското предизвикателство е да направиш такъв, който не изгаря на пет минути."
Един от завършващите студенти, Дж. Преспър Екерт мл., отвърнал: "Аз съм кой да е шарлатанин! Приемам предизвикателството! Ще построя устройство, което може да изчисли 1000 знака от пи за 1 час ... без да се счупи!" Няколко професора се засмели: "Такава скорост на пресмятане е отвъд нашето технологично ниво. Сигурно се шегуваш."
Екерт с помощта на други, построил такова устройство. На майтап го нарекъл "Ени квак", което станало известно като ЕНИАК.

Раждането на Гейтс и Анти-Гейтс
28 октомври 1955 на бял свят се появи Уилиям Х. Гейтс, който щеше да надрасне скромното си начало като син на най-могъщия сиатълски адвокат-милионер и да стане Най-Богатият Човек на Света (ТМ). С класическа американска от парцали-към богатство история /с "парцали" отбелязваме доларовите сметки, които фамилия Гейтс използваше за тоалетна хартия/, Бил Гейтс сега е смятан за най-уважаваният бизнесмен в света от милиони невежи хора, които очевидно никога не са пипали Уиндоус-машина.
Природата се стреми към равновесие. Раждането на Гейтс в 1955 наклони космическите везни към злото, но раждането на Линус Торвалдс в 1969 отново ги уравновеси. Съдбата на Линус като спасител на Юникс и трепач на пачки-дишащите редмъндски дракони бе решена когато, броени часове след неговото раждане - на 1 януари 1970 - започна Юникс-епохата. Началният момент на време-отчитане в Юникс може и да е спорен, но ние от Хуморикс смятаме, че близостта му с раждането на Линус не е случайно съвпадение.

Бил Гейтс не променя нито бит
Ранното детство на Гейтс е представено най-добре в следната учителска бележка до родителите му: "Били имаше известни проблеми в клас. В понеделник той обра всички пастели и отказа да ги подели твърдейки, че му трябват всички 160 цвята, за да подобри своята "иновация". После почна да продава малки парчета хартия (които нарече "End-User License Agreement /Лиценз/ за пастели") даващи на съучениците му "не-прехвърлимо право" да използват пастелите за ограничено време срещу парите им за обяд... Когато се опитах да спра Били, той почна да опява за правото си на иновации и как намесата ми е нарушила основните идеи на свободния пазарен капитализъм. "Монополизмът не е незаконен", твърдеше той. Аз го плеснах за приказки зад гърба ми, после взех пастелите и ги раздадох на децата. Тогава вбесен той посочи своя рисунка, окачена на стената и изкрещя: "Това е моя картина! Нямаш право да излагаш публично мой авторски материал без разрешението ми! Ти пиратстваш интелектуалната ми собственост! Пират! Пират! Пират!" И това беше само в понеделник..."

Търсят се: Програмисти евнуси
Всичко, което знаете за създаването на Юникс е лъжа. Нашата Необятна Шпионска Мрежа /Vast Spy Network(tm)/ разкри истината: Юникс е конспирация, измудрена от Ричи и Томпсън с цел разбиване монопола на AT&T, където те работели. Оригиналната система - EUNUCHS /Electronic UNtrustworthy User-Condemning Horrible System : ЕВНУСИ - Електронна Внушаваща Недоверие Ужасна Система-Изтезател/, кавър на Мултикс, била ужасно замислена, точно според плана на конспираторите.
Системата, бързо преименувана на Юникс, за да потуши слуховете относно частния живот на авторите, била припозната първо от Патентния отдел на Хубавицата /Ma Bell/ и после - от останалите монополисти. AT&T видяла в нея евтина, многопотребителска, преносима ОС, над която има всички права; авторите обаче видели ужасна, мулти-сриваща се ОС, от която компанията щяла да бъде безнадеждно зависима. AT&T щяла да банкрутира в опитите си да я поддържа и Злата Империя на Хубавицата - да се разпадне точно както авторите се надявали.
Това, както знаем, не се случило. Ричи и Томпсън били твърде талантливи, за да създадат боклучива ОС - както и да се мъчели, тя оставала по-добра отколкото искали. Неуспешен бил и последният им отчаян опит да я саботират чрез прекодирането й на С /новосъздаден език, толкова объркан и сложен, че само Керниган и Ричи можели да го четат/.
Не след дълго Юникс се разпространила извън лабораториите Бел и конспирацията загинала.

Военна интелигентност - 1969
ARPANET - мрежата-предшественик на Интернет, бе създадена през 1969 със спонсорството на Министерството на Отбраната - рядък пример за нарушаване официалното мото на американските военни: "Водещите технологии /от вчера/ (ТМ)".
В годините преди 69-та технологията за превключване на пакети се развила достатъчно. Болт Беранек и Нюман, инк. сключили през 68-ма ARPA-договора за пакетно-превключващи "Interface Message Processors"/Интерфейсни Процесори за Съобщения/. Сенаторът Едуард Кенеди изпратил телеграма до BBN, в която ги поздравил за техните не-сектантски "интер-религиозни"/interfaith/ процесори - факт, неотбелязан от народните представители докато Ал Гор не изобрети Интернет години по-късно.
ARPANET стартира с 4 точки, но се разрасна бързо. За първи път бяха използвани: през 1971 - електронна поща; през 1975 - пощенски списък /създаден от Стив Уокър чрез изпращане на съобщение с текст "Първо съобщение!" в него/. През 1979 ARPANET се "преля" в USENET. През 1983 /в мрежата вече имаше 1000 хоста/ едно изследване показа, че 90% от трафика представлява е-поща и "огнени войни". Някои неща не се променят...

Твърде много тирета: Traf-O-Data и Micro-soft
Бил Гейтс и съученикът му Пол Алън завършват частно училище с ограничен достъп в Сиатъл. През 1968, спечелвайки $3000 от дворна разпродажба, те купуват машинно време на един компютър и веднага се пристрастяват. След като изхарчили парите - учейки Бейсик и играейки Солитер - те убедили една компания да им предостави безплатно машинно време срещу отчети за бъгове /нещо като ранна форма на работа с отворен код!/. За отбелязване е, че тази компания /Компютър Център Корп./ банкрутира през 1970, основно защото Гейтс и Алън непрекъснато забивали централния им компютър с опитите си да програмират Минотърсач на Бейсик.
След това двамата основали малка компания, наречена Traf-O-Data, която събирала и анализирала общинските отчети за трафик с помощта на недодялано устройство, базирано на Интел "Преди-таниум" 8008 процесор. Отначало имали напредък, но проблемите започнали още с опита им за следваща генерация устройство, наречено TrafficX. Цитираме изказване на инженер от Спокейн, Вашингтон: "Traf-O-Data е регионалният лидер в мъглявия уеър /vaporware/" - първото документирано използване на думата, която стана синоним на Бил Гейтс.
Малко след това двамата създават собствен Бейсик-интерпретатор и го продават на Масачузетския Технологичен Институт за новия им компютър Алтаир. 4 април 1975 е съдбовният ден, когато Micro-soft е официално основана в Албукърк като езиков доставчик. /Спомнете си тази дата ако ви падне машина на времето!/

Затворен код, отворени портмонета
През 1976 Бил Гейтс написва известното писмо до любителите на Алтаир, обвиняващо ги в "кражба на софтуер" и "осуетяване написването на добър софтуер". Трябва да му признаем известна правота, тъй като добър софтуер не бил написан в Micro-soft.
Той не е открил концепцията за искане на огромни суми за софтуер, но е първият направил огромни суми от продажба на дребно на комерсиален софтуер.

Ако Гари беше трезвен
Когато през 1979 Micro-soft се премества в Сиатъл /оставяйки тирето зад гърба си/, повечето им приходи идват от продажби на Бейсик - ужасен език, тъй зависим от GOTO, че порция спагети изглежда по-подредена от програма, кодирана на него. /Бейсик е затрил повече обещаващи програмисти от какво да е друго, поради което откривателите му от Дартмурския университет поднесоха публични извинения през 1986/.
Обаче през 1981 Бейсик бе стартовата площадка за това, което сега изглежда най-щастливият прелом в историята на компютрите: MS-DOS /който си е все такъв - току го сломи нещо.../.Тогава IBM разработва 16-битов "персонален компютър" и отчаяно им трябва ОС.
Първият избор бил CP/M на Гари Килдал, но договор не бил подписан. До ден днешен историците спорят защо Килдал бе отрязан, но ние разследвахме и открихме истинската причина: тъкмо когато хората на IBM дошли да преговарят, Килдал бил пиян. Трезвен човек не би могъл да нарече фирмата им "Изумително Безчинстващ Монопол" и творението им "Идеалистичен Бавно-смятащ Микрокомпютър за невежи". Няма съмнение, Гари "Изтървах Сделката на Столетието" Килдал не е бил трезвен.
Всички знаем какво ужасно бедствие последва: IBM избра Кирливата и Дотеглива ОС /QDOS/ на Microsoft. QDOS /заедно с извращението, наречено EDLIN/ бе придобита от Тим Патерсън за скромната сума от $50000. Кирлива е съвсем точно казано, понеже отделът за качество на IBM открил 300 бъга в общо осемте хиляди реда асемблерен код на QDOS /това прави средно 1 бъг на 27 реда - голям ужас навремето, но в сравнение с Уиндоус 98 не е толкова зле/.
Благодарение отчасти на новата реклама на IBM "Никой не е уволнен, защото е избрал IBM (ТМ)" и излизането на електронната таблица VisiCalc, желана абсолютно от всеки /и от брат му/, компютрите на IBM с ДОС излитат от рафтовете по магазините и, за нещастие, осигуряват успеха на Microsoft. Бил Гейтс вече е на пътя към Клуба на Милионерите; дните му на посредствен програмист са свършили: сега е Костюмар. Единствените редове код, които му попадат пред очите оттук насетне, са пропускателните кодове за швейцарските му сметки.

Но, както ще видим в следващата част, Бил Гейтс не остава без врагове. Ричард Столмън стартира проекта ГНУ - снежна топка, която се търкулва по склона на планината, готова да погребе Майкрософт. Линус Торвалдс, естествено, се появява на сцената през 1991, когато пуска Линукс-ядрото - голям скален къс, който се търкулва по склона на планината, готов да погребе Майкрософт.
В следващата част ще разкажем за възхода и възхода на империята Майкрософт - и началото на революцията Линукс и Отворен Код.ТърсенеПоследни събития

Виц         (26.01-13:56ч.)
Виц         (18.01-13:29ч.)
Виц         (17.01-00:32ч.)
• Новина    (07.11-11:44ч.)
Виц         (30.09-18:21ч.)
Коментар (19.08-12:42ч.)
Виц         (11.07-18:27ч.)
• Новина    (19.06-11:54ч.)
Коментар (04.06-22:51ч.)
• Новина    (11.01-22:50ч.)


посещения: 3769100 | онлайн: 13 | sms: 16847 | уникални днес: 62 | импресии днес: 324 Реализация Милен Василев © 2002
Играй онлайн Sokoban